SLADKO - Ljudmilini metuljčki in buhteljčki s ptičjim mlekom

1/4 kg sladkorja v prahu
1/4 kg mletih orehov
2-3 žlice šipkove marmelade
zgneti vse tri sestavine v klobaso, ki jo sploščiš na 2,5 cm višine in cca 3,5 cm širine.
Naredi limonin led (beljak, sl. v prahu in sok limone stepi, da postane gosto in belo), ga enakomerno namaži na orehovo maso (za nožev hrbet na debelo) in nato reži listke, ki jih vsakega posebej stisneš na spodnji strani v nekaj podobnega metuljčku in odložič na porcelanast krožnik. Metuljčke moraš sušiti vsaj dva dni na zraku, da se strdijo.
Buhteljčki s ptičjim mlekomKvašeno testo:
500 gr. moke, 4 dag kvasa, malo soli, 100 gr sladkorja, 1/4 l mleka, 100 gr margarine, 1 jajce, 3 rumenjake, vanilijev sladkor, narobano limonino lupinico.
Kvasec (malo mleka, malo sladk. in moke in kvas, da vzhaja), medtem stepi margarino, sladkor in jajce in rumenjake, dodaj presejano moko, vanil. sla in sol, adolij kvasec in stepaj, dolivaj preostalo mlačno mleko, da dobiš srednje mehko testo, ki ga pusti vzhajati.
Ko naraste za polovico, ga pregneti, da bodo šli vsi mehurji ven, naredi klobaso debeline orehovega premera. V omaščen pekač reži 2,5 cm koleščke in vsako vrsto zloženih premaži z maslovačko in stopljenim maslom (margarino). Nalagaj na prvo plast tudi drugo na enak način, vse naj bo rahlo premazano, da se bodo buhteljčki pozneje lepo ločili drug od drugega. Tretja plast buhteljčkov ni zaželjena, ampak je tudi možna, pečeni so namreč super, če imajo vsaj eno stran rjavkasto zapečeno.
Peci jih na 180 st. celzija, najboljši so topli, preliti s ptičjim mlekom, ko jo Čehi poznajo pod imenom
Vanilijeva polivka1/4 l mleka, vanili sladkor 2 rumenjaka, 8 dag sladkorja. Mleko in vanili sl. zavri, medtem penasto stepi rumenjake in sladkor, to dodaj zavretemu mleku in mešaj, a ne kuhaj več!!! Je redko, malo pudingasto,, tekoče...