crnakuhnja
21.2.06
  SLADKO - orehove rožice, Belokranjska potica, londonske rezine
Orehove rožice
5*

Za 1/2 kg moke

1. del naredi zvečer.

1 žlica sladkorja, 1 dl mlačnega mleka, 1 zavitek kvasa v prahu in 100 gr moke pogneti v kepo in pusti, da vzhaja.
Nato vmešaj v to testo 2-3 člice margarine, sol, 2 celi jajci in 1 rumenjak, preostalo moko, limonino lupinico in toliko mlačnega mleka, da bo testo prijetno mehko (stepaj kar s stepalnikom ya testo), da se loči od sklede. Pusti da vzhaja.
Naredi nadev: mleti orehi, mleko, kapljica ruma, jajce, malo sladkorja, 3 žlice margarine.
testo razvaljaj v kvadrat, premaži in tesno zvij, nato reži 3 cm debele rezine, vsako spodaj zapri, da nadev ne izteče in polagaj v pekač - okrogel je najboljši - vsaj 1 cm narazen. Peci 30 minut na 180 st. C. Nato prelij z 1,5 dl vrožega mleka oslajenega z vanili sladkorjem in prelito peci še 5 minut. Ohladi kar v skledi in šele potem vzemi ven.
Odlično je toplo, ali pogreto v mikroval. pečici.

Slavičina belokranjska potica
(poročna, ki jo jedo tudi s slanimi mesninami...)
pri meni ima ta potica 5 zvezdic 5*

60 dag moke, 6 žlic rjavega sladkorja, 1/2 žličke soli, 4 rumenjake, 20 dag masla, cca 4 dl mlačnega mleka, kipnjen kvasec iz 3 dag kvasa.

Zamesi vse skupaj kot za kekse, NE STEPAJ! Razdeli testo na dva dela in pusti počivati, medtem ko pripravljaš nadev:
60 dag orehov, popari z 2,5 dl vrele smetane in 3-4 dl vrelega mleka, nato dodaj 3-4 žlice medu in previdno vmešaj še sneg iz 4 beljakov.
Razvaljaj testo, na tesno zvij, dobiš dve štručki, daj ju v pekač in pusti med njima precej prostora, ker narasteta.
Pekač pokrij in postavi za čez noč na ne preveč topel prostor.

2. del zjutraj: vklopi pečico in daj pekač noter šele, ko doseže maksimalno temperaturo, nato takoj znižaj na 120 st. Celzija in peci eno uro.

Londonske rezine
(Barbara)
za zelo sladkosnedne

Tri faze
I.
Penasto vmešaj: 15 dag sladkorja, 15 dag margarine, dodajaj v peno drugega za drugim 4 rumenjake in stepaj dalje. Vmešaj še 30 dag mehke moke, presejane s pol pecilnega praška. Zmes enakomerno namaži na pomaščen večji pekač in postavi v mrzlo pečico. Peci na 150 st. C pol ure oz. do zlato rumenega.
II.
Medtem ko se peče, razmežaj 1/4 litrski lonček kisle marmelade
Stepi tudi sneg štirih beljakov in vtepi na koncu 20 dag presejanega sladkorja v prahu in 1 vrečko vanili sladkorja. V sneg rahlo vmešaj 20 dag mletih orehov
III.
Na pečeno testo razmaži marmelado, čez premaži orehov sneg in peci še 15 minut v priprti pečici, da se malo osuši.

Ohlajeno zreži na 2cm velike kvadratke. Uporabno kot božično pecivo. Ga je veliko in je izvrstno.
 
Comments: Objavite komentar



<< Home
RECEPTI Z ZGODOVINO Recepti, ki so v mojih zvezkih obledeli ali pa jih ni več mogoče brati, ker so tako popackani od ingridienc, ki so pri delu špricale od mikserja ... Recepti, pobrani od babice Cvete in njenih afriških prijateljic (UN ladies), čeških sorodnic in številnih kuharsko nadarjenih sestričen, prijateljic..., da sestre niti ne omenjam. Recepti, izmišljeni v času obilja ali občasne stiske ...

ARCHIVES
maj 2005 / junij 2005 / september 2005 / februar 2006 / junij 2006 / februar 2007 / december 2007 / april 2009 / september 2009 / oktober 2009 / november 2009 / december 2009 / januar 2011 /


Powered by Blogger