SLADKO Pehtranova potica (Inge)
Najboljša pehtranova potica, kar jih je.
Njena posebnost: ko jo daš v pekač, je grda na videz, ko jo pečeno režeš, ji ni para
Pehtranova potica1/2 kg mehke moke, 2 celi jajci in 1 rumenjak
8 dag sladkorja, malo soli, malo limonine lupinice, 12 dag masla, mleka po potrebi in 4dag kvasa.
Daj delat kvasec iz mlačnega mleka in žlice moke in malo sladkorja.
Zmehčaj maslo.
Testo: jajci in rumenjak, maslo, ščepec soli, moko in kvasec stepaj ob dolivanju toliko mlačenga mleka. Ko se začnejo v testu delati mehurji in ko pri miksanju odstopa od posode, je gotovo. Naj bo testo relativno mehko, vsekakor mahkejše od tistega, ki ga običajno narediš za potico.
Vzhajaj testo pokrito v mlačni pečici.
Nadev naredi iz 15 dag masla, 225 g sladkorja v prahu, to stepi, drugega zad rugim dodaj 4 rumenjake, nato dve pesti narezanih pehtranovih listkov. Če je sveže, naj bodo poleg listkov tudi mehkejši deli stebla, ki ga drobno nasekljaš. To potem hrusta pod zobmi. Beljake stepi, NE jih vmešat.
Razvaljaj vzhajano testo, namaži z pehtranovo maso, čez razmaži stepene beljake. Zvij in predeni v namazan in z moko posut pekač. Peci na 150 st.Celzija od 45 do 60 minut.