SLADKO Rožata od Boženke
Mama od Ljubice Gamulin je naredila rožato za okus po sladkostih Dalmacije:
Rožata - flan (?)
6 celih jajc stepi s 6 čilc sladkorja in 1 vanili sl. vmešaj še pol litra mleka ne stepaj. Vmešaj v še malo limonine lupinice, naprstnik ruma ali maraskina, nekaj zrnc soli.
V lončku karameliziraj 3 žlice sladkorja in s tem oblij kalup. Na obliv zlij jajčno mešanico, kalup postavi v drugi, malo večji lonec z zavreto vodo, ki naj sega največ do polovice kalupa. Kuhaj pol ure na ognju in še 15 minut v pečici, ali 24 minut samo na ognju. Ko se malo ohladi, zvrni puding na hladen krožnik in serviraj.
ZMANJŠANE KOLIČINE:
stepi 2 jajci, 2 žlici sladkorja (lahko rjavega), osminko mleka... pol žlice sladkorja za karamel. Slednjega vlij po nekaj kapljic v stekelne skodelice (ali steklene kozarčke od yogurta), na karamel še jajčno međanico in v širšo skledo kjer naj bo za prst tople vode, nato v mikroval. pečici kar odkrito na 800 2x po 2 minuti.