Češnjev žele z bezgovim cvetjem
20 kobulov bezgovih cvetov
2 eko limoni (sok)
50 g citronke
1,5 kg želirnega sladkorja
2 kg češenj
Z bezgovih kobulov previdno poreži cvetje, da bodo po možnosti ostali samo cvetki. Prelij to s sokom od limon, dodaj citronko, sladkor in četrt litra mlačne vode, zamešaj in pusti na toplem 48 ur.Tega sirupa potem ni treba precejati, v želeju je bezgovo cvetje okras in okusno.
Češnje izkoščiči in skoraj brez vode skuhaj v čežano, ki jo za žele precediš čez krpo kar v sirup od bezga. Vse skupaj mešaj do vretja, pobiraj pene eno minuto, nato vroče zapri v kozarce. (Jaz dodam pred kuhanjem še posebej eno vrečko želina (pektin v količini za en kg soka oz. sadja), ker se mi taka mala količina želirnega sladkorja ne strdi v žele.