crnakuhnja
24.2.07
  Čas za zeliščni liker
Zeliščni liker iz jesenskih plodov
za dva litra žganja naberemo
po eno pest plodov
gloga, jerebike, črnega trna, češmina, šipka in pest listov, poprove mete in melise.
Priprava: plodove in liste zmečkamo, stolčemo v možnarju, vse skupaj stlačimo v kozarec s širokim grlom, dodamo 5 žlic sladkorja (lahko tudi več, po okusu) in prelijemo z dvemi litri dobrega žganja (ne slivovka!!!). Pustimo stati 40 dni, vmes večkrat pretresemo. precedimo in prelijemo v čiste steklenice.
Zelo dober in okusen, močan pri slabem počutju.

Zeliščni liker - domači Jegermaister
na liter žganja damo 1/2 kg sladkorja (lahko manj ali celo nič)
V velik kozarec za vlaganje v sladkano žganje tlačimo zelišča in cvetove, ki jih prej operemo in malo zmečkamo v možnarju. Na koncu leta mora žganje še čakati zaprto do novega leta, ko ga odpremo, precedimo in pijemo kot zdravilo ob prehladu, slabostih v želodcu in glavi...

Od vsakega zelišča naberi 10 - 12 listov ali cvetov oz. dvojno, če delaš večjo količino.
VIJOLICA -CVET, TROBENTICA-CVET IN LIST, MARJETICA-CVET, LAPUH-CVET IN LIST, KUMINA-PLOD, SLADKI JANEŽ-PLOD, KAMILICA-CVET, MAJARON, GOZDNA JAGODA-LIST IN PLOD, ZELENO BRINJE IN JAGODE, DIVJI KOSTANJ-CVET, AKACIJA-CVET, SMREKOVI VRŠIČKI, RMAN, ZELENI OREHI-DO 25.6. V LETU, ŽAJBELJ-LIST, POPROVA META, MATERINA DUŠICA-CVET, AJBIŽ. DOBRA MISEL, BAZILIKA, DIŠEČA PERLA, DIVJA MAČEHA-CVET, HERMELIKA, LAKOTA, MELISA, BOROVNICE-LISTI IN PLOD, MALINE, ROBIDE, PELIN, TAVŽENT ROŽE, NJIVSKA PRESLICA, TRPOTEC-OZKOLISTNI IN ŠIROKOLISTNI, LIPOV CVET, ARNIKA-CVET, BEZGOV CVET, IJHN JESENI JAGODE, ŠENTJANŽEVE ROŽE, ROŽMARIN, SIVKA, VINSKA RUTICA-malo, SRČNA MOČ, PEHTRAN, TIMIJAN, PLJUČNIK-LISTI IN CVET, ZRELE BRINOVE JAGODE, BELA DETELJA...

ČIM VEČ ZELIŠČ NABEREŠ, BOLJŠE BO!


in še eden, podoben ali kar isti:

Jaegermeister po domače
od Marjete M. v Velikih poljanah
pili smo ga iz malih kozarčkov, tako je bil dober, da mi je pozdravil glavobol in začetek gripe. Torej gremo na delo, po Marjetinem receptu, ki je menda že na široko razsejan tudi na tej strani Alp in najbrćž niti nima pravega avtorja. Ponarodelo zdravilo za tegobe:


Sestavine: vse našteto in še kaj zraven, v malih količinah
1. Lapuh - cvet marec
2. Trobentice- cvet april
3. Trobentice - listje april
4. Smreka - vršički april-maj
5. Robida - listi april -junij in september-oktober
6. Ozkolistni suličasti tropotec april-september
7. Navadna marjetica - cvet maj - september
8. Lapuh - listje maj-junij
9. Kamilica - cvet maj-junij
10. Gozdna jagoda - listje maj-junij
11. Brin - zelene jagode maj
12. Pelin maj-junij
13. Bezeg - cvet maj-junij
14. Navadni rman - cvet maj-junij
15. Žajbelj maj- junij
16. Ajbiž maj-junij
17. Meta maj-avgust
18. Materina dušica maj-september
19. Vinska rutica maj
20. Akacija - cvet junij
21. Borovnice - listi pred zorenjem junij
22. Bela detelja - cvet junij-julij
23. Janež - zelen junij-julij
24. Kumina junij-avgust
25. Majaron junij
26. Lipa - cvet junij
27. Širokolistni tropotec junij-avgust
28. Šentjanževka - cvet junij-avgust
29. Oreh zelen, zrezan junij
30. Rožmarin junij-avgust
31. Srčna moč - cvet junij-avgust
32. Pravi kostanj - cvet julij
33. Arnika - cvet julij-avgust
34. Njivska preslica julij-oktober
35. Tavžentroža julij-avgust
36. Navadna melisa julij-avgust
37. Brin - zrele jagode oktober-november

Sladkorja po okusu, navadno 1/2 kg na liter žganja

Priprava:
V večji steklen kozarec za vlaganje (še bolje v briški steklen balon za likerje) nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma nabiramo in vanj dodajamo rožice.
Listov po eno pest,
cvetov po 10-20
plodov pa samo po peščico.
Kozarec mora biti vedno dobro zaprt, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, pretresemo kozarec in z leseno žlico premešamo. Rastline morajo biti dobro oprane in popolnoma osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo počivati še nekaj tednov, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še približno 1/2 l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini. najbolje v hladni temi kleti.
Končna izdelava:
Žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice.
 
Comments:
No, za božič precejen in dokončno narejen, je odličen. Močen, grenak in efekten kot aperitiv ali pomoč pri slabosti vseh vrst, tudi duševnih. :)
 
Objavite komentar



<< Home
RECEPTI Z ZGODOVINO Recepti, ki so v mojih zvezkih obledeli ali pa jih ni več mogoče brati, ker so tako popackani od ingridienc, ki so pri delu špricale od mikserja ... Recepti, pobrani od babice Cvete in njenih afriških prijateljic (UN ladies), čeških sorodnic in številnih kuharsko nadarjenih sestričen, prijateljic..., da sestre niti ne omenjam. Recepti, izmišljeni v času obilja ali občasne stiske ...

ARCHIVES
maj 2005 / junij 2005 / september 2005 / februar 2006 / junij 2006 / februar 2007 / december 2007 / april 2009 / september 2009 / oktober 2009 / november 2009 / december 2009 / januar 2011 /


Powered by Blogger